CO2-uitstoot en de textielindustrie

Ben jij een beetje thuis in de facts met betrekking tot CO₂-uitstoot en de textielindustrie? Wist je bijvoorbeeld dat de textielindustrie, na de olie- en gasindustrie, wereldwijd als de meest vervuilende industrie van de wereld geldt? Het is verantwoordelijk voor ca. 10% van de wereldwijde CO₂-uitstoot (KplusV 2020, Fast fashion onderzoek).

Uiteraard is het afhankelijk van geproduceerde stof van jouw gekochte kledingstuk hoe vervuilend de productie hiervan is. Katoen is een zeer dorstig en vervuilend plantje. Eén kilogram katoen kent namelijk een CO₂ impact van 8,2 kg CO₂ en bij biologisch katoen is dat 7,3 kg CO₂ (KplusV 2020, Fast fashion onderzoek).

Door kleding tweedehands te kopen kan je de CO₂-uitstoot beperken. Wanneer je al je kleren tweedehands koopt bespaar je per persoon, per jaar, zo’n 270 kg CO₂ (MilieuCentraal), dat staat ongeveer gelijk aan de productie van een nieuwe laptop.

Wanneer je jezelf dus afvraagt hoe jij bij kan dragen aan de vermindering van CO₂-uitstoot is het kopen van tweedehands en vintage kleding dus een goede optie!