Combineer 'something old and something (sustainable) new'!

Minder en beter kopen, met items in je garderobe die je op veel verschillende manieren kan dragen. Je bespaart tijd, geld en grondstoffen: het is dus beter voor jezelf én het milieu.

Ecologisch styliste Maureen Riley zegt vaarwel tegen ‘fast fashion’ en omarmt het concept van een slimme, ecologische lentecapsule: “Met twaalf items kan je makkelijk meer dan twintig outfits samenstellen!”

Haar verhaal:

Ik haal mijn inspiratie deels uit mijn jeugd; het dragen van tweedehands kleding is een nieuwe trend, maar toen ik jong was droegen wij altijd tweedehands, dan wel kleding die zelf werd gemaakt. We hadden verschillende outfits voor verschillende gelegenheden. Zo hadden we een schooloutfit, huiskleding en nette feestkleding. Vaak droegen we onze kleding ook meerdere dagen voordat we een nieuwe outfit aantrokken. De kleding en de stoffen werden maximaal benut. De aandacht voor recyclen hoort dus bij mijn basis. 

Momenteel ben ik bezig met een opleiding bij een creatief atelier waar ik leer kleding te maken van gebruikte stoffen. Ik zal mijn diensten bij klanten dan ook uit gaan breiden wanneer ik bijvoorbeeld een garderobecheck doe, door eventueel ongebruikte items van klanten mee te nemen en daar weer iets nieuws van te maken. Hoe bedoel je circulair! 

De productie van nieuwe kleding is namelijk een heel chemisch proces en daarbij opgeteld dat het transport van kleding continu de hele wereld over gaat, is de traditionele kledingindustrie zeer vervuilend voor de aarde.

Initiatieven om kleding lokaal te produceren en – verkopen, zoals je nu veel in Afrika ziet gebeuren, helpen de uitputting van de aarde tegen te gaan.

Als je dan toch een nieuwe outfit wil kopen, doe dit dan bij een duurzame keten met ecologische kleding, zoals BrandMission, en combineer je nieuwe, duurzame items vervolgens met kleding en accessoires uit een tweedehandswinkel of van een vriendin of familielid. Zelfs met basic kleuren kun je eindeloos combineren.

Op deze manier hoeft er minder (vervuilende) kleding geproduceerd te worden en zit de groei voornamelijk bij ecologische ketens die staan voor lokale, duurzame productie en transport van kleding. Daarbij bespaar je jezelf een hoop tijd en geld!

Deze slimme mix van vintage en duurzaam design is dus beter voor jou én het milieu! 

Love,
Maureen 

Lees hier meer van Maureen