Draag je kleding met trots!

De intentie is er; we willen het heel graag goed doen met z’n allen. Maar hoe?! Aan tips over duurzame kleding geen gebrek, maar wie te geloven en wat te doen? Welke kleding is nou echtverantwoord? 

Bij het productieproces van kleding zijn zo veel verschillende partijen betrokken, die zich allemaal bezighouden met een ander onderdeel van het productieproces. Hierdoor is het erg lastig dit proces te controleren. Zo kunnen we vrijwel nooit garanderen dat een product 100% fair is en/of onder humane arbeidsomstandigheden is geproduceerd.

Uiteraard is het onmogelijk om deze gigantische keten in één keer te veranderen. Gelukkig hoeven we daar niet op te gaan zitten wachten, want deze verandering begint al bij onszelf! Zo kan iedere kledingliefhebber zijn of haar steentje bijdragen door simpelweg wat gewoontes bij te schaven. Met deze onderstaande tips geven wij je een paar handvaten waarmee jij én jouw shop-hobby enthousiast kunt blijven uitoefenen én tegelijkertijd een steentje bij kunt dragen aan een betere kledingindustrie! Win-win!

Tip 1: Switch & Shine!

Is het niet leuk te merken hoe jij en jouw vriendinnen dezelfde kleding smaak delen? Valt het je tegelijkertijd op hoe de helft van je kledingkast ongedragen blijft? Durf je te delen en wil je zo milieubewust mogelijk een nieuwe garderobe? Deel of kies voor een swap-feestje! Een mooie bijkomstigheid: Het ruilen van kleding kost helemaal niets!

Nodig je vrienden uit en laat ze hun ongedragen parels uit hun kast mee nemen. Onder het genot van een lekker flesje wijn, wat hapjes en een vrolijk muziekje, kan de ruilavond beginnen. Wil je dit groter aanpakken? Organiseer samen met jouw vrienden een swap-evenement en deel dit op verschillende Facebook-groepen die zich hiermee bezighouden. Missie 100% geslaagd!

Tip 2: Terug van weggeweest

Wil je er toch graag een dagje op uit om te shoppen: kies dan voor tweedehands.

Tweedehands shoppen is de afgelopen jaren al steeds populairder geworden en dat is niet voor niets: het is betaalbaar, vaak van mooie kwaliteit en heel divers!

Als je de tijd neemt, levert het tweedehands shoppen unieke en modebewuste outfits op. Bovendien is het de méést duurzame manier van kleding kopen. Doordat kleding direct wordt hergebruikt, worden er geen extra grondstoffen verbruikt voor de productie en verkoop van deze kleding. Daarnaast zijn tweedehands (kleding)winkels vaak plekken waar mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt werkzaam zijn, waardoor je op die manier ook hen ook een stapje verder helpt. Probeer je grens eens te verleggen en deze magische wereld in te duiken: scoor voor nop een mega vette top. 

Tip 3: Flair met Fair

Ten slotte raden wij je natuurlijk duurzame kledingmerken aan. Voor als je toch graag nieuw wilt kopen maar wel zeker wilt weten dat jouw kleding niet onder vervuilende en inhumane omstandigheden is gemaakt. Kleding wordt ‘fair’ genoemd om verschillende redenen. Zo zijn er merken die gebruik van innovatieve technieken en/of duurzame materialen, maar zijn anderen juist qua filosofie vriendelijk voor mens en milieu. Dit betekent dat de kleding, naast een eerlijker productieproces, ook een eerlijkere prijs draagt. De prijs die je voor fairbetaalt is de prijs die een kledingstuk hoort te hebben, dus probeer je je hierdoor niet te laten afschrikken.

Omdat fairtrade kleding voor velen nog een vrij nieuw terrein is, geven we je hier een paar tips om je binnen de fair-mode een eindje op weg te helpen.

Keurmerken
Door de kleding-keurmerken weet je zeker dat het kledingstuk wat je koopt eerlijk is geproduceerd. Enkele voorbeelden hiervan zijn het GOTS-keurmerk (dit staat voor Global Organic Textile Standard) en het Fairtrade-keurmerk(een keurmerk van Max Havelaar en de Fair Wear Foundation). Deze keurmerken stellen ieder hun eigen eisen aan een product en/of productieproces.

Merken
Helaas komen niet alle fair-modemerken in aanmerking voor een keurmerk, omdat het lastig is om op alle vlakken van het productieproces 100% “fair” te zijn. Maar toch dragen deze merken vaak wel een steentje bij op hun eigen manier! Voorbeelden hiervan zijn Armed Angels, Patagonia, Inti, Kuyichi, Kings of Indigo, Matt & Nat, MYOMY, Nudie Jeans, O my bag, People Tree, Rhumaa en Studio Jux.

Winkels
Door online te zoeken naar bovengenoemde kledingmerken, kun je snel vinden waar deze zoal te koop zijn. Het werkt heel goed om deze fysieke winkels eens binnen te lopen. Ga naar een fairtrade filiaal voor een specifiek merk en wordt geïnspireerd door nog veel meer “good goods”! Neem bijvoorbeeld Nukuhiva in Utrecht, wat ons betreft zeker de moeite waard om te checken!

Inspiratie
Ben je toe aan een portie positieve inspiratie,bekijk dan eens een blogger die helemaal into fairtrade mode is. Zij zijn vaak op de hoogte van de nieuwste trends en hebben vaak veel kennis over waar ze te vinden zijn. Palace of Bliss, Kouwekleren, Eco Warrior Princess, Sustainably Chic, When Sara Smiles en Heylilahey zijn zo al een handje vol super toffe fairtrade influencers.

Route
Voor de echte kleding avonturier die het niet erg vindt om eens op pad te gaan, zijn er tegenwoordig ook handige fairtrade – / duurzame kledingroutes te krijgen. Deze routes, ende filialen waar ze te vinden zijn, staan vaak online. Dus zoek eens op zo’n route in de stad waar jij gaat shoppen! 

Succes!
Het is een nog onbekende wereld en voelt af en toe als een doolhof! Maar elk stapje dat jij maakt, maakt al een groot verschil! Laten we samen deze stapjes zetten en streven naar een duurzamere modewereld! We hopen je een beetje op weg geholpen te hebben en wensen je heel veel succes en plezier met het avontuur naar een duurzamere garderobe. 

Studio ROER
Korinna van Balkom
Sofie IJzerman