Must see’s over de textielindustrie

Zie je ook door de bomen het bos niet meer over hoe de textielindustrie nu precies in elkaar zit? Waar je wel goed aan doet en niet? Wat zijn de harde feiten? En wat is nu duurzaam?

Deze documentaires kunnen je hierbij op weg helpen. Zij geven verschillende (niet gekleurde) kanten van de kleding- en textielindustrie weer, om jou inzicht te geven en te helpen bij het maken van overwogen, geïnformeerde keuzes op dit gebied.  

Heb jij ook tips? Of juist vragen? Deel dit dan met ons via Facebook en/of Instagram onder #WvTT #reshare
 

Unravel
Als wij, in het Westen, onze kleding wegdoen (hopelijk doneren) dan kan het uiteindelijk in India belanden. In deze film volgen we onze afdankertjes naar de andere kant van de wereld en zien we welke boodschap zij met zich meedragen. 
Kijken kan hier

Genaaid 
Jonge, beginnende fashiondesigners ontdekken in Myanmar hoe de modewereld er écht uit ziet en worden geconfronteerd met de schaduwkant van hun vak. Welke invloed heeft deze confrontatie op hun eigen werk?    
Kijk hier alle afleveringen.

China Blue 
Het verhaal van het dagelijks leven van Jasmine en haar collega’s geeft een schokkend beeld van de gevolgen van een overspannen textielmarkt, waarin de grote westerse merken alles bepalen en fabrieksarbeiders de prijs betalen.
Kijken kan hier.

Bloed, zweet en luxeproblemen
We volgen zes jongeren uit Nederland die hun luxeleventjes achterlaten en naar Afrika en Azië afreizen om daar te leven, slapen en vooral te werken zoals de lokale bevolking. Het brengt ze letterlijk dichterbij de herkomst van hun spullen. In een van de afleveringen ervaren ze hoe het is om te werken onder erbarmelijke omstandigheden en voor een hongerloontje in een sweatshop en schoenenfabriek in Ethiopië (kijk deze aflevering hier). De groep reist ook af naar Dhaka, Bangladesh, en gaan daar aan het werk in de sweatshops, kijk die aflevering hier
Alle afleveringen kijken kan hier

De slag om de klerewereld
Onveilige fabrieken en barre werkomstandigheden kenmerken al decennia de textielindustrie. Na de Rana Plaza ramp in Bangladesh in april 2013, beloofden grote kledingmerken en -ketens echter beterschap. Roland Duong en Teun van de Keuken onderzoeken hoe het er in textielindustrie nu werkelijk aan toe gaat.
Kijken kan hier.

The True Cost 
Deze docu verkent alle aspecten van de kledingindustrie: de hoge vraag naar goedkope en snelle mode aan de ene kant, de mensen die dit produceren aan de andere kant en de impact op het milieu hiervan.
Deze film kijken kan onder andere op Netflix.

The Story of Shoes
Van kinderarbeid tot watervervuiling, leer meer over de niet zo mooie waarheid die schuilt achter jouw mooie leren schoenen. 
Kijken kan hier.