Rosanne's carrièreswitch: Van duurzame energie naar circulaire kleding

Van duurzame energie naar circulaire kleding. Als je mij een jaar geleden had verteld hoe ik daar mee bezig zou zijn had ik je vol verbazing aangekeken. Toen werkte ik nog als projectmanager aan innovatieprojecten in de energie. Inmiddels ben ik ruim een maand bezig met mijn “carrièreswitch” en volop op avontuur in de kledingindustrie. 

Waarom? Mode is altijd mijn grootste hobby geweest – ik vind het een feestje om elke ochtend mijn outfit samen te stellen. Helaas heeft de industrie zo’n grote impact op het milieu dat ik er niet meer zo van kan genieten. Daar wil ik iets aan doen! Ik ga de huidige, vervuilende fast-fashion industrie transformeren naar een duurzaam circulair systeem, uiteindelijk in ieder geval J

Mijn eerste doel is te ontdekken hoe ik mijn talenten hier het beste voor kan benutten (open, nieuwsgierig en creatief met supersnelle analytische skills en een stevige technische basis). Met als startschot een oproepje op Linked-In (want, als je het vastlegt kan je niet meer terug), ging ik opzoek naar tips en zoveel mogelijk connecties om mij op weg te helpen in de kleding wereld. 

De komende maanden ga ik zoveel mogelijk van de van de reguliere kledingketen ervaren en uitvinden wat voor geweldige initiatieven, mensen, bedrijven en merken er al bestaan met dezelfde missie als ik. Vooral op het gebied van (technische) innovatie. 

Hoe ik dat doe? Heel veel koffiedrinken. Ik ben voorlopig nog niet door de lijst met ontvangen tips heen. Daarnaast lees ik alles wat los en vast zit en ben ik over mijn bevindingen aan het tekenen. Gewoon omdat ik dat leuk vind, graag iets maak en om mijn ontdekkingen vast te leggen en te delen. Zo hoop ik nog veel meer mensen, merken en bedrijven te leren kennen en te tekenen vanaf hun eigen koffietafel. 

Mijn volgende stap? De komende week verplaats ik mijn avontuur naar de kledingfabrieken van Indonesië, om ook van dichtbij te zien waar “onze” kleding vandaan komt. Waar ik volgend jaar ben? Ik ben minstens zo benieuwd als jij!

Wil je mijn avonturen en tekeningen volgen? Kijk dan op mijn Instagram account @rosannevmil. Daarnaast blijf ik op zoek naar tips en ervaringen over de industrie. Weet je iets? Of mag ik een dagje bij jouw koffieapparaat komen tekenen? Let me know!