Tweedehands shoppen kun je leren!

“Ik ben gemotiveerd om tweedehands te winkelen, maar weet gewoon niet waar ik moet beginnen.” 

“Ik vind vaak hele leuke dingen, maar weet nooit hoe ik deze moet combineren!”

Herken jij je in deze uitspraken? Het zijn opmerkingen die wij vaak te horen krijgen wanneer ik mijn vriendinnen mee probeer te slepen naar een leuke kilosale of tweedehandskledingmarkt. Heel begrijpelijk, want tweedehands shoppen vergt een iets andere mind-set. Doelgericht een tweedehands winkel instappen heeft vaak niet zo veel zin. Nieuwsgierigheid, geduld en persoonlijke smaak zijn elementen die fijn zijn om op zak te hebben wanneer je in de rekken van de tweedehands winkel duikt.

In een tweedehands winkel verandert de collectie voortdurend en zijn alle items uniek. Dit maakt dat tweedehands shoppen nogal verschilt van wat we gewend zijn! Deze ontdekkingsreis kan je als uitdaging zien en het kan je een kick geven, maar voor een andere veroorzaakt dit vooral een hoop stress. Waar te beginnen?!

Wij geven je graag wat simpele tips & tricks om je het tweedehands winkelleven iets makkelijker te maken. Want tweedehands kleding kopen is iets wat je zeker kan trainen.

 1. Ontdek wat jij mooi vindt
  Dit maakt dat je gerichter kunt zoeken tussen de collectie. Sta eens stil bij de items in jouw kledingkast die jij echt mooi vindt. Maak favoriete setjes kleding waarin jij je fijn voelt en fotografeer deze allemaal. Leg deze foto’s op een rijtje en kijk er eens rustig naar. Wat komt vaak terug? Let op kleur, prints, belijning en een combinaties van items. Misschien staat één bepaalde jurk je erg mooi of is de combinatie tussen broek en top gewoon helemaal goed voor je figuur. Noteer je conclusies in steekwoorden en vorm zo langzamerhand jouw persoonlijke Shopping Guide.
 2. Schakel jouw personal shopper in
  Heb jij een vriendin of vriend waarvan jij vindt dat hij of zij zich altijd zo leuk kleedt? Vraag diegene eens om met jou te gaan shoppen. Aangezien het een vriend of vriendin is, vindt hij of zij het waarschijnlijk alleen maar heel leuk je eens te helpen bij het uitzoeken van kleding. Stap samen een tweedehands winkel in en bekijk de rekken samen. Laat je hierbij verrassen, pas het één en ander eens aan en daag jezelf een beetje uit. Items die je in eerste instantie nooit zelf uit het rek zou trekken, kunnen je toch bijzonder goed staan
 3. Kijk naar de structuur in de winkel 
  Vaak zie je dat tweedhandskledingwinkels kiezen om in de diversiteit binnen collectie een bepaalde structuur aan te brengen. Zo zijn er winkels die kiezen om kleding op kleur, soort item of op maat te hangen, om het voor de klant wat overzichtelijker te maken. Zo hoef je niet elk unieke item te bekijken, maar kun je gerichter op je doel afgaan. En vraag het winkelpersoneel gerust of er een dergelijke sortering is aangebracht binnen de collectie, mocht deze niet duidelijk voor je zijn.
 4. Bezoek leuke styling evenementen
  Een persoonlijk stijladvies krijgen en meer te weten komen over  tweedehands shoppen , kan ook door leuke evenementen bij te wonen zich daarop richten. Tijdens de WvTT kan je bijvoorbeeld langsgaan in een van de ReShare Stores voor persoonlijk advies rondom tweedehands shoppen en – stijlen. Check de eventkalender van de WvTT voor meer info!