Tweedehands textiel en Zero Waste

Al voor ik Zero Waste begon te leven kocht en gebruikte ik veel tweedehands textiel. Ik heb het altijd al zonde gevonden om dingen die nog een tweede leven hebben weg te doen als ik of iemand anders er nog gebruik van kan maken. 

Vroeger kreeg ik vaak tweedehands kleding via kennissen waar mensen uit waren gegroeid, of die niet meer leuk werd gevonden en ik vond het heel normaal om daar de dingen die pasten en die ik leuk vond uit te halen en te dragen. Toen ik op mezelf ging wonen zakte dit in eerste instantie wat weg, maar naarmate ik weer vaker in de kringloop kwam voor andere tweedehands spullen zoals bijvoorbeeld boeken, servies, of een meubel begon ik ook de tweedehands kleding weer meer op te zoeken. En als je goed kijkt kun je allerlei mooie pareltjes vinden die precies bij jou en je kledingstijl passen. Nu ik Zero Waste leef is tweedehands textiel ook belangrijk geworden voor mij vanuit mijn overtuigingen. Hergebruik is in de Zero Waste levensstijl erg belangrijk. Hopelijk is er ooit een circulaire economie mogelijk waarin alles herbruikbaar of volledig recyclebaar/composteerbaar is. 

Textiel is hier ook een belangrijk onderdeel van. Tweedehands kleding kopen bijvoorbeeld is een goed voorbeeld van slow fashion, waarbij kleding zo lang mogelijk gebruiken en een duurzame productie of in dit geval hergebruik erg belangrijk zijn. Als we kijken naar grote winkel ketens zien we vaak dat er iedere week wel iets nieuws te koop is voor een lage prijs als je bedenkt dat het nieuw word geproduceerd, en vaak is het ook niet van de beste kwaliteit. Dit is niet alleen slecht voor het milieu omdat er onnodig veel materialen voor al deze kleding word gebruikt, maar vaak word deze kleding ook niet op de eerlijkste of veiligste manier geproduceerd. 

Het kopen van tweedehands textiel is duurzamer dan nieuw geproduceerde textiel om verschillende redenen, en naast kleding zijn er zo veel andere soorten tweedehands textiel, en manieren om naast de originele manier textiel nog een tweede leven te geven. Graag deel ik dan ook een aantal soorten textiel, en manieren om textiel te hergebruiken met jullie. 

Kleding
De bekendste vorm van tweedehands textiel is denk ik toch wel kleding. Als je tweedehands kleding wilt kopen let dan goed op eventuele vlekken en beschadigingen, de kwaliteit, en of het bij je stijl past. Kijk niet specifiek naar maten, deze kunnen van merk tot merk verschillen, en laat je ook niet weghouden van de mannenafdeling als vrouw of de vrouwenafdeling als man, je weet nooit wat voor moois je kunt vinden op een andere afdeling. Sla ook zeker de pyjama afdeling niet over. Ik heb zelf ooit een prachtige badjas gevonden met manen en zonnen erop afgebeeld voor 1,50. 

Theedoeken en ander keuken textiel
Theedoeken, handdoeken, tafellakens, servetten, ze zijn allemaal tweedehands te vinden. Net als bij kleding moet je goed letten op eventuele vlekken en beschadigingen maar er zitten vaak mooie exemplaren tussen, en thuis kun je ze goed uitwassen (soms zelfs heet als ze van katoen zijn) om ze goed schoon te krijgen. Dit soort textiel zie ik zelf niet vaak voorbij komen als mensen het hebben over tweedehands aankopen wat jammer is, want ook dit kan vaak nog een tweede ronde mee.


Knip afval van DIY projecten

Op sommige plekken kun je ook lappen stof in kringlopen vinden. Dit zijn vaak restanten van iemand die kleding heeft gemaakt en resten had die over bleven, of het maken van kussens, gordijnen, of een ander DIY project. Zelf gebruik ik deze stoffen om bulk zakjes van te maken en reiszakjes voor bestek die binnenkort ook in mijn etsy shop online komen, maar je kunt er ook allerlei andere dingen van maken. Misschien wel een tas, of een brillenkoker. Ben je van plan om zelf iets te gaan maken van textiel dan is het zeker de moeite waard eens te kijken of je tweedehands stof kunt vinden. 

Gordijnen

Er zijn ontzettend veel mooie gordijnen in top conditie te vinden tweedehands. Meet van tevoren wel je raam op zodat je niet met te kleine gordijnen thuis komt, en wees creatief. Zo kunnen te lange gordijnen ingenomen worden. Met stof die dan overblijft kun je altijd nog een leuke kussensloop maken of iets anders. 

Hergebruik
Als je zelf kleding of andere textiel hebt die je niet meer draagt of gebruikt kijk dan of je het kunt hergebruiken.

Als het nog in een goede conditie is kun je kijken of vrienden het van je willen overnemen, of je iets kunt verkopen, of je kunt het naar het leger des heils brengen of de kringloop. 

Als er beschadigingen zitten die niet meer te maken zijn, of de kwaliteit is zwaar achteruit gegaan kijk dan of je nog op een andere manier gebruik kunt maken van deze stukken. Zo spaar ik momenteel oude spijkerbroeken op waarbij ik beschadigingen heb die niet gemaakt kunnen worden om er uiteindelijk een tas en een tochtkussen van te maken. Ik bewaar ook sokken met gaten erin (wel gewassen) om als vulling voor het tochtkussen te gebruiken. Oude shirts kun je altijd nog in lapjes knippen om er poetsdoeken van te maken. Maar je kunt ontzettend veel maken van oude kleding, om maar wat dingen te noemen kun je onder andere het volgende maken; 

Herbruikbaar maandverband, herbruikbare wattenschijfjes, tote bags, patchwork, opbergzakken, bulkzakken, broodzakken, kussenslopen, brillenkokers, zakjes voor reisbestek, nieuwe kleding van verschillende stukken oude kleding, enz. laat je creativiteit de vrij loop, of kijk online voor ideeën. Pinterest bijvoorbeeld is een geweldige plek om op ideeën te komen voor het hergebruiken van je oude textiel. Tijdens de week van de tweedehands textiel zal ik op mijn blog www.degroenezoektocht.wordpress.com en op mijn instagram onder de naam de groene zoektocht manieren delen waarop ik tweedehands textiel in mijn leven gebruik. Binnenkort komt mijn etsy shop online waarin een groot gedeelte van mijn producten ook van tweedehands textiel gemaakt zal zijn dus houd dit zeker in de gaten. 

Simone
De Groene Zoektocht